Consells per al teletreball

Una gran part de les persones que ens dediquem a la traducció som autònoms i treballem des de casa. Davant les mesures de precaució, com per exemple el teletreball, que estan recomanant les autoritats en aquesta crisi causada pel coronavirus, han sorgit mems meravellosos que representen perfectament la realitat dels traductors en aquest escenari:

Tenint en compte la situació de confinament en què ens trobem, he pensat que, com a traductora que sempre treballa des de casa, podria compartir unes quantes estratègies que em van bé a mi i que potser poden ajudar a qui el teletreball suposi una novetat.

Fer una llista d’objectius de la setmana

Una setmana productiva, per a mi, comença amb una bona planificació. Cada diumenge agafo una llibreta i escric quines tasques voldria dur a terme al llarg de la setmana. Si les tasques ho permeten, també decideixo quin dia faré cada cosa que m’he proposat, però gairebé sempre acabo decidint en funció de què em vingui de gust cada dia.

Si podem avançar feina administrativa o relacionada amb l’organització de les tasques, aconsellaria fer-ho perquè, després, serà més senzill dur a terme tot allò que ens havíem proposat i no ens farà mandra posar-nos-hi. Jo, per exemple, diumenge dedico la tarda a preparar les publicacions del meu compte d’Instagram professional i escric l’entrada de blog de la setmana.

No treballar en pijama

Un altre avantatge que sembla tenir el teletreball és poder treballar en pijama, però hem d’intentar no caure en la temptació. Com que no cal que ens vestim com si anéssim a la feina, podem optar per posar-nos roba còmoda, d’estar per casa, qualsevol cosa que ens vingui de gust menys la roba que ens posem per dormir.

Sembla una minúcia, però portar pijama ens pot fer entrar en un estat de deixadesa que no ens acabarà fent bé a llarg termini. A més, el confinament sembla que durarà més de dues setmanes, per tant, hem d’estar alerta amb aquests detalls.

Establir uns horaris fixos

És cert que, amb el teletreball, ens estalviem el temps d’anar i tornar de la feina, però molta gent se sorprendria de com de fàcil és treballar més hores del compte quan treballes des de casa. De vegades, un està especialment inspirat, perd l’oremus i acaba treballant dues hores més del que tocaria.

Per evitar excedir la quantitat d’hores que hem de treballar, és important marcar-se uns horaris fixos que siguin realistes i contemplin les parades que hem de fer per descansar i menjar, per exemple.

Fer una pausa cada dues hores

Quan treballem des de casa, perdem moltes de les referències que, en una oficina, ens indicarien quina hora és. El temps passa ràpid i, de vegades, no en som conscients. Podem arribar a perdre moltes hores de feina productiva si no ens obliguem a parar cada cert temps.

Per exemple, jo ja sé que, si començo a treballar a les nou, a les dotze he de fer una parada d’una bona estona per poder tornar-m’hi a posar i estar concentrada de veritat. Quan no he seguit aquesta norma, m’he quedat davant de l’ordinador i he intentat treballar, però realment només he perdut el temps perquè no tenia el cap fresc per avançar feina de veritat.

Descansar la vista

Aquest és un punt molt important, sobretot per a totes les persones que patim de la vista. Si volem evitar mals de cap, hem de descansar de pantalles. Això vol dir que, si tota la nostra feina consisteix en estar mirant una pantalla, és imprescindible que, en els nostres moments de descans, intentem prescindir de l’ús de dispositius mòbils, tauletes, ordinadors, etc.

Personalment, el que em va millor és treure’m les ulleres i escoltar la ràdio, podcasts, o estirar-me 20 minuts. Normalment, també m’ajuda passejar el meu gos, cosa que ara no és una opció viable per a qui no tingui una mascota, però, si no en teniu, us aconsellaria mirar una estona per la finestra o sortir al balcó.

Parlar amb amics o familiars

En darrer lloc, si la vostra feina no comporta comunicar-vos amb ningú, si viviu sols o no teniu gaire contacte amb les persones que viuen a casa vostra, és molt important que parleu amb qui us vingui de gust, ja sigui per telèfon o videotrucada.

Després d’una jornada de teletreball, la nostra salut mental agrairà molt una mica d’interacció social, encara que, com la feina, també sigui a distància.

Com a traductora que sempre treballa des de casa, proposo unes recomanacions per millorar la vostra experiència amb el teletreball.

El teletreball és una arma de doble tall, per això cal ser conscient de les trampes en què podem caure per tal d’intentar evitar-les. Si hi caieu, no patiu, que no està tot perdut! Jo ja hi he caigut a totes i, al final, he aconseguit trobar la manera d’adaptar-me a treballar des de casa.

Dit això, us desitjo un bon inici de setmana i espero que aquestes humils recomanacions d’una servidora us siguin útils per a encarar el teletreball amb eines que us permetin gestionar millor aquesta situació tan estranya que ens ha tocat viure. Ens veiem la pròxima setmana aquí, al blog d’El món en xarxa!

Segueix-me a les xarxes: