El cristianisme ortodox i el catòlic representen dues branques del mateix arbre que seria la religió cristiana. De fet, els cristians es van separar en aquestes dues branques el 1054 amb el cisma d’Orient. Per tant, això vol dir que comparteixen la mateixa base: la fe en Jesucrist. Això no obstant, la forma que pren cada tradició és ben diferent.
A Occident, no es coneix gaire el cristianisme ortodox; jo mateixa me’n vaig adonar quan vaig arribar a Rússia i vaig veure per primera vegada esglésies ortodoxes. Em va sorprendre que, tot i venerar les mateixes figures, hi hagués tanta diferència entre l’arquitectura i l’art dels temples catòlics i el dels ortodoxos.
Abans de centrar-nos en les diferències entre el cristianisme ortodox i el catòlic, crec que és important conèixer la situació actual de la religió a Rússia.
La religió a la Federació de Rússia
A Rússia, la religió és una qüestió una mica delicada. Durant els anys que va existir la Unió Soviètica (1922-1991), la religió estava prohibida. El govern comunista va confiscar les propietats de l’Església i va promoure campanyes que ridiculitzaven la religió i els creients.
Quan es va desintegrar la URSS l’any 1991, hi va haver un ressorgiment de l’espiritualitat a Rússia. Segons les estadístiques, entre 1991 i 2016 la proporció de creients va passar d’un 36% a un 71%, és a dir, gairebé es va doblar. Per tant, avui dia podem dir que més de de dos terços de la població russa es considera ortodoxa. Però és el mateix considerar-se ortodox que ser ortodox?
En principi no. Ser cristià ortodox implica que has de resar de manera regular, has d’anar a l’església i participar en els rituals de la religió (baptisme, eucaristia, matrimoni, etc.) La realitat és que només un 4% de la població russa va a l’església i participa en rituals de manera habitual.
De fet, més de la meitat dels russos que es consideren creients ortodoxos no va mai a missa, un 50% no té cap tipus de literatura religiosa a casa, un 90% reconeix que no participa de cap manera en les activitats de l’església, un 60% no es considera en absolut religiós i un 30% creu que Déu no existeix.
Queda clar, doncs, que a Rússia la religió, més que una fe, és un símbol identitari. Quan s’estava desintegrant la URSS i justament després de la seva desaparició, la religió era una manera de protestar contra el govern. Després, a partir dels anys 2000, la religió es va convertir en una manera de mostrar simpatia amb el govern.

A més, molts russos barregen els conceptes religió i nació. Gran part de la població russa considera que un veritable rus ha de ser ortodox. Seguint aquesta lògica, ser creient ortodox és pràcticament el mateix que tenir la nacionalitat russa. Així doncs, per als russos, ser ortodox no vol dir ser creient i religiós, sinó que és una altra manera de sentir-se rus.
Deixant de banda aspectes socials de la religió a Rússia, passem a identificar els principals trets diferencials entre les dues branques del cristianisme que hem esmentat anteriorment. És possible que n’hi hagi molts més, però ens quedarem amb els més fàcils d’entendre i reconèixer per a persones que no som religioses.
Diferències principals entre el cristianisme ortodox i el catòlic
1. El cap de l’Església
A diferència de l’Església catòlica, que sí que té un únic cap (el papa de Roma), l’Església ortodoxa s’organitza en autocefàlies, és a dir, està menys centralitzada. Això propicia que existeixin moltes esglésies ortodoxes: l’Església ortodoxa russa, grega, sèrbia, georgiana, etc. En canvi, l’Església catòlica existeix com una única entitat coneguda com l’Església catòlica romana.
És cert que cada autocefàlia té el seu patriarca (metropolità o arquebisbe), però és un títol molt menys important que el de papa, perquè, de patriarques, n’hi ha molts i són iguals entre ells, en canvi, de papa, només n’hi ha un. A més, els catòlics, a diferència dels ortodoxos, creuen en el dogma de la infal·libilitat pontifical, és a dir, que el papa de Roma no es pot equivocar quan parla sobre la fe.
2. El dogma de la Immaculada Concepció de la Verge Maria
Segons els catòlics, la Verge Maria va ser concebuda sense pecat original. En canvi, els ortodoxos consideren que va ser concebuda com tots els humans. Això fa que la Verge Maria sigui una figura molt més venerada per l’Església catòlica que per l’ortodoxa.

3. L’existència del purgatori
Els cristians catòlics creuen en l’existència del purgatori, que és el lloc on van a parar les ànimes després de la mort i els dona la possibilitat de purgar els seus pecats i anar a parar al cel en lloc de l’infern. En canvi, els cristians ortodoxos no creuen en l’existència del purgatori. Consideren que, després de la mort, les ànimes van directament al cel o a l’infern sense passar per una etapa intermèdia.
4. Com se senyen
Els catòlics se senyen d’esquerra a dreta, mentre que els ortodoxos ho fan de dreta a esquerra i sempre amb tres dits que representen la Santíssima Trinitat.
5. La vida dels sacerdots
Mentre que els sacerdots catòlics han de ser celibataris, els sacerdots ortodoxos poden triar casar-se i tenir fills o ser celibataris.
6. El divorci
Sorprenentment, segons la tradició ortodoxa és possible divorciar-se després d’haver estat casat, mentre que el catolicisme prohibeix el divorci categòricament.
7. La creu
El catolicisme fa servir la creu de quatre puntes, mentre que l’Església ortodoxa fa servir la de vuit braços.

Se suposa que l’eix més central i el més gran és on es van clavar els braços de Crist, mentre que el travesser superior representa la placa en què es va escriure «Jesús de Natzaret, rei dels jueus». En la tradició ortodoxa, els peus de Jesús no es van clavar amb un sol clau, com en la tradició catòlica, sinó amb dos, per tant, el travesser inferior és per als peus del crucificat. Cada extrem d’aquest travesser inclinat representa que qui mori i es penedeixi dels seus pecats anirà al cel (com el Bon Lladre crucificat a la dreta de Jesús), i qui no se’n penedeixi, a l’infern.
8. El confessionari
A les esglésies catòliques, normalment hi ha unes cabines de fusta on els creients poden confessar els seus pecats amb privacitat. En canvi, a les esglésies ortodoxes, les confessions es duen a terme en qualsevol punt del recinte.
9. El calendari
Com ja he explicat en algunes publicacions al meu Instagram, l’Església catòlica fa servir el calendari gregorià i l’ortodoxa, el julià. Això provoca que els ortodoxos celebrin Nadal el dia 7 de gener, en lloc del 25 de desembre, per exemple.
10. Procedència de l’Esperit Sant
Els catòlics creuen que l’Esperit Sant procedeix de Déu i de Jesús, mentre que els ortodoxos consideren que prové únicament de Déu.
La religió sol ser un tema bastant controvertit per les connotacions identitàries que solen atribuir-li els individus, però és un element que ens ajuda a analitzar des d’un altre punt de vista la societat d’un país, o fins i tot d’una civilització. Per això, encara que avui dia sembli que les persones són cada vegada menys religioses i que la fe perd el poder d’influència que anteriorment havia tingut sobre les societats, no cal passar per alt que l’herència religiosa d’una societat continua jugant un gran paper a l’hora de conformar la concepció del món de les persones i dels països on viuen.
Per acabar l’entrada d’avui us deixo un enllaç al Diccionari de religions del TERMCAT i un glossari que he elaborat amb les paraules més bàsiques per parlar sobre el cristianisme, tant catòlic com ortodox. Ens veiem a la pròxima entrada del blog d’El món en xarxa!

Segueix-me a les xarxes: