Xènia Lorente Fortes, una de les millors estudiants

L’estudiant de màster catalana Xènia Lorente Fortes va parlar dels seus estudis a RANEPA, del seu interès per la llengua russa i de les seves assignatures preferides a la universitat.

Quan la degana de la facultat d’Estudis Regionals Internacionals i Administració Regional de l’Institut d’Administració i Funció Públiques Valentina Kómleva entregava el diploma a l’estudiant de màster catalana Xènia Lorente Fortes, la va qualificar d’una de les millors estudiants de la seva promoció. La jove va rebre diplomes de reconeixement a l’alt rendiment acadèmic i al millor treball de fi de màster segons els criteris d’“Actualitat, alta qualitat de la recerca científica, elaboració d’una proposta original per a l’intercanvi internacional d’experiència i solució de problemes d’administració pública socialment importants”.

Xènia Lorente Fortes va néixer en una petita ciutat de prop de Barcelona. Va estudiar a la facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Allà va escollir el rus com a tercera llengua per diverses raons i, a més, considera que, a Europa, Rússia es coneix més aviat poc.

Les circumstàncies es van conjurar d’una manera inversemblant: l’endemà del dia en què la Xènia va demanar a la seva professora de rus quines possibilitats hi havia per estudiar a Rússia, va arribar una delegació de RANEPA a la Universitat Autònoma de Barcelona i la jove va poder rebre informació de primera mà en una reunió amb Valentina Kómleva i amb la directora del Centre de cooperació hispà-rus Olga Pirojenko.

Poc després, la Xènia va arribar a Moscou per estudiar a l’Acadèmia Russa d’Economia Nacional i Administració Pública. “Al principi, les classes eren difícils perquè jo només entenia el rus en un ús quotidià. A la universitat es fa servir un llenguatge acadèmic més elevat per parlar de temes complicats. De totes maneres, durant el primer any em vaig poder adaptar i el meu nivell de rus va millorar molt. Els amics que vaig fer al màster també em van ajudar en tot el que necessitava. Al final, vaig aconseguir finalitzar els meus estudis amb bones notes”, va comentar la jove.

“Em van agradar especialment les assignatures impartides per Valentina Viacheslàvovna Kómleva perquè explicava molt bé temes que jo mai no havia tractat i en els quals no hi havia pensat mai. Em va semblar molt interessant conèixer els filòsofs russos”, va compartir la catalana. “També em van agradar molt les classes de Iana Borísovna Múkhina perquè coneix a la perfecció la història de les relacions internacionals i l’estratègia de la política exterior russa, és una professora molt exigent. Elles són les meves dues professores preferides!”

L’estudiant va escriure un treball de fi de màster sobre el complex tema de les “Característiques de la regionalització a l’Espanya i Rússia actuals” i, a tall d’exemple, va analitzar Tatarstan i Catalunya. En dos anys, la Xènia va arribar a dominar el rus, cosa que la va portar a viure una situació bastant curiosa. En una classe, la catalana estava fent una exposició oral i estava una mica nerviosa. La professora li va fer un comentari pensant que es tractava d’una estudiant russa que no s’havia preparat suficientment. Llavors, la jove li va explicar que el rus no és la seva primera llengua, cosa que va suposar una gran sorpresa per la professora, que es va disculpar i va destacar que la jove no tenia accent estranger en absolut.

Tota la família de la Xènia va assistir a la cerimònia d’entrega de diplomes: el seu pare, Jordi Lorente, la seva mare, Àngels Fortes, i el seu germà petit, Marc Lorente. Els pares van expressar que senten un gran orgull pel fet que la seva filla s’hagi graduat d’un màster a RANEPA amb matrícula d’honor.

Vegeu l’article original a la página web de RANEPA.

Segueix-me a les xarxes: